Història

Historia

L'any 1763 el rei Carles III va instaurar l'anomenada "Lotería Real". El benefici social que aportava aquesta loteria va ser un dels baluards en el seu naixement; així en el Reial decret de 30 de setembre de 1763, que va inaugurar la nostra loteria, el monarca assenyalava que “(…) he tingut per oportú i convenient establir a Madrid una Loteria… perquè es converteixi en benefici d'hospitals, hospicis i altres obres piadoses i públiques, en què es consumeixen anualment molts cabals del meu reial erari”.

El joc era una espècie de Loteria Primitiva en què s'havien de triar tots els números que es volguessin de l'1 al 90 (hi havia diferents possibilitats); en les extraccions, un nen amb els ulls embenats treia 5 boles d'una bossa que en contenia 90. El primer sorteig de loteria es va celebrar a la plaça de San Ildefonso, on es va ubicar la seu de Loterías.

Després va haver de passar gairebé mig segle perquè arribés la nostra Loteria Nacional. Va ser el 1811, a Cadis, quan se n'aprova la creació. Tanmateix, el 4 de març de 1812 va ser la data marcada en la història del naixement de la Loteria Nacional, ja que correspon al dia en què es va celebrar el primer sorteig de la seva història. Els bitllets es van fraccionar en quarts –en comptes de dècims–, cadascun dels quals tenia un import de deu rals. L'antiga Lotería Real va passar a anomenar-se en aquell moment Lotería Primitiva Nacional.

El 1812 és un any de canvis, no només neix la nostra Loteria Nacional (de la qual se celebra el bicentenari l'any 2012) sinó que és l'any de la promulgació de la Constitució espanyola del 1812, popularment coneguda com "La Pepa". El 19 de març de 1812 les Corts Generals promulguen aquesta carta magna, que es converteix en la primera Constitució promulgada al nostre país, i en una de les més liberals del món.

Pocs anys després, el 1818, s'organitza un sorteig especial coincidint amb el Nadal. Es pot considerar com l'origen del Sorteig Extraordinari de Nadal. Tot i així, no va ser fins al 1839 que el popular sorteig nadalenc es va començar a celebrar regularment; i es va haver d'esperar fins al 1897 perquè el sorteig de Nadal rebés oficialment aquest nom. A la dècada de 1880 apareix un altre dels sorteigs emblemàtics: el sorteig d'El Niño.

Gairebé cent anys d'història després de l'aparició de la Lotería Primitiva, aquesta desapareix l'any 1862. Per omplir el forat deixat per aquest joc, es decideix augmentar el nombre de sorteigs mensuals de Lotería Nacional. Aleshores, la seu de Loterías estava ubicada, al voltant de l'any 1877, a la Fàbrica Nacional de la Moneda, situada entre els madrilenys carrers de Goya, Serrano, Jorge Juan i la plaça de Colón.

Va ser el segle XX el que va portar més novetats a la història de les loteries. Així, l'any 1924 neix un dels sorteigs especials més emblemàtics, el sorteig de la Creu Roja, que es manté fins als nostres dies. L'any 1932 la seu de Loterías es va traslladar al carrer Montalbán de la capital.

 

El 1946 neix un dels jocs més populars de Loterías, La Quiniela. En la primera temporada es pronosticaven els resultats en gols. A partir de la temporada següent es va introduir el format 1X2 per fer els pronòstics. El 1963 la seu de Loterías es trasllada al carrer de Guzmán el Bueno.

El 1985 va arribar la nova Lotería Primitiva, o simplement, La Primitiva. Uns anys després, el 1988, se celebra el primer sorteig de BonoLoto. I el 1993 arriba El Gordo de la Primitiva. Les novetats han continuat durant el segle XXI, amb l'arribada de nous jocs com la loteria europea Euromillones (2004), en què participa Espanya; les apostes hípiques Lototurf i Quíntuple Plus (2005); i l'aposta esportiva d'El Quinigol (2005), que s'assembla molt a la primera travessa de la història, ja que es pronostiquen els gols. El 2023 s'estrena EuroDreams, un joc europeu, completament nou en el tipus de premis en diferit que reparteix, i que no existia fins aleshores en el catàleg de jocs de Loterías. Un joc en què els guanyadors somien poc a poc, mes a mes, sempre de forma reflexiva i alineada amb els valors de joc responsable de Loterías.

Loterías y Apuestas del Estado des del segle XVIII, segles d'història, de jocs, d'il·lusions complertes. Si somies… Loterías.